Connect with us

Kézilabda

SBS-Eger férfi kézilabda: Górcső alatt az ifjak

SBS-Eger férfi kézilabda: Górcső alatt az ifjak


Tavaly nyáron hét, még ifjúsági korú játékossal a keretben vágott neki a 2019/2020-as szezonnak az SBS-Eger. A fiatalok nem okoztak csalódást, akad aki már komoly szerephez jutott, míg mások igyekeznek felnőni a feladathoz.

Tóth Edmond vezetőedzőt arra kértük, értékelje Moscoso Péter Carlos, Mándy Tibor, Tóth Rajmond, Hajas Dávid, Szepesi Noel, Péter Dominik és Száva Máté éves teljesítményét.

Fontosnak tartjuk az utánpótlást, és komoly feladatként tekintünk a legtehetségesebb fiatalok beépítésére a felnőtt csapatba” – kezdte szavait Tóth Edmond.

“Tavaly kicsit a kényszer is szülte, hogy hét még ifjúsági korú játékos is felkerült a felnőttek tizenhatos keretébe. Ebben a korban még nehéz érvényesülni a felnőtt NB I-ben, más kluboknál ilyen fiatal játékosok szinte nincsenek is az első csapatban. Nagy lehetőséghez jutottak a srácok, amit igyekeztek kihasználni. Mindenki gyorsan és könnyen beilleszkedett, és rövid időn belül elfoglalta a helyét a hierarchiában. Nemcsak az edzéseken, hanem az együttes életéhez tartozó közös tevékenységekből is kivették a részüket. Nem ment minden zökkenőmentesen, meg kellett tanulniuk a gárda szabályait, feladataikat. Ez is egy munkahely, amihez fel kell nőni a kamaszkori sajátosságaikkal. A képességeikhez képest próbáltak mindent megtenni az edzéseken, hogy hétről-hétre segítség a csapat munkáját és fejlődését. A legnagyobb hiányosságuk fizikálisan mutatkozott, ami szintén az életkori sajátosságból adódik, de céltudatos hozzáállással ebben van a legtöbb fejlődési lehetőség. A tanulmányaik miatt csak kevesen tudtak részt venni a délelőtti edzéseken is, ami szintén nehezítette a beépítésüket. Azonban büszkén mondhatom, hogy mindegyikük beadta valamelyik egyetemre a továbbtanulási szándékát, így bizonyítva, hogy a sport mellett a tanulás is megfér. Amennyiben felvételt nyernek, egyéni tanrenddel szinte minden edzésen rész tudnak majd venni.Az NB I-es küzdelmekkel párhuzamosan a Magyar Kupában és a Ligakupában is szerepelt az SBS-Eger, utóbbi két sorozatban több szerep jutott a fiataloknak.”

Annyira kiélezett a bajnokság, hogy inkább a Ligakupában és a Magyar Kupában bontogatták a szárnyaikat az ifjak” – folytatta Tóth Edmond. – “Ott viszont szépen helyt álltak. Akadtak ugyan, akik több lehetőséget kaptak a bajnokikon azért, mert már az előző szezonban is bizonyítottak, hogy helyük van a pályán téthelyzetekben is. Ezáltal az ő fejlődésük gyorsabban is haladt. Sajnálatos, hogy így ért véget a bajnokság, ilyen korán, mivel már stabilizálta magát a csapat a tabellán és így több lehetőség nyílt volna a fiataloknak a hátralévő mérkőzéseken.”

Fotó: Handballeger.hu

Ezek után nézzük, hogy egyénileg hogyan értékelte az ifjak teljesítményét Tóth Edmond.

Moscoso Péter (kapus, 19 éves)


Több tétmérkőzésen is lehetőséget kapott és abszolút újonc létére jó teljesítménnyel rukkolt elő. Azzal, hogy minden edzésen részt tudott venni, beleértve a Halmay Csaba erőnléti edző által tartott fizikális képzéseket is, javult az állóképessége és dinamikában is sokat lépett előre. A védési technikában akadtak nagy hiányosságai, amelyek a sok kapott lövésnek köszönhetően edzésről edzésre javuló tendenciát mutattak. Próbált minden egyes kapura lövést koncentráltan hárítani és tanulni a hibákból. A további fejlődését leginkább abban látnám, ha egy kapusedző külön és a csapatedzések alatt is foglalkozna vele, hogy azonnal javítsák a hibákat. Dicséretes, hogy az idény kezdetén sokat adott le a túlsúlyából, de fejlődése érdekében fontos lenne elérni az ideális versenysúlyát.

Tóth Rajmond (irányító, 19 éves)

Ez már a második idénye volt a felnőtt bajnokságban. Sokat fejlődött a gólpasszok számában, amitől a csapat hasznos tagjává vált. Ezért már átlagosan 20 perceket lépett pályára, ahol több esetben is komoly részt vállalt a győztes találkozókon. Neki is még sokat kell fejlődni fizikálisan, főleg dinamikában, amiért sokat meg is tesz az edzésen kívül is.

Szepesi Noel (beálló, 19 éves)

Jó alkatú játékos. Jót tesz neki, hogy kettős igazolással az NB I/B-s Ózdnál is szerepel, ahol felnőtt bajnokságban edződhet. A legtöbbet védekezésben fejlődött, ahol kamatoztatja az agresszivitását és keménységét. Fejlődését mindenképpen az izomtömeg növelésében látom, hogy fel tudja venni a versenyt támadásban is, kihasználni a jó technikai képességeit.

Száva Máté (balszélső, 19 éves)


Idény közben csatlakozott a csapathoz, ami mindenképpen jót tett a fejlődésének, hiszen mennyiségben és minőségben is jobb edzésmunkát végezhetett. Jól védekezik a
szélen és abból nagyon jó érzékkel indul előre a lerohanásokban. A jó hozzáállása és játékértése egyértelművé tette a helyét a következő szezon keretében. Neki a legfontosabb a pozíciójából történő lövések repertoárjának a színesítése. Meg kell tanulnia több lövő technikai formát, amelyeket majd magabiztosan tud alkalmazni.

Péter Dominik (18 éves)

Hárman versenyeztek a balszélső posztért, nem volt könnyű dolga. Kevés lehetőséghez jutott a mérkőzéseken, viszont sok edzésen részt tudott venni, ami felgyorsította a fejlődését. Jó adottságai vannak a szélső pozícióhoz, amit egyre jobban kezd kihasználni. Fejlődése érdekében a koncentrációs képességét kell javítani, a sok fizikális edzésmunka mellett.

Hajas Dávid (20 éves)

Önmagához képest jelentős fejlődésen ment keresztül, mivel nagy hátránnyal kerül fel a felnőttcsapathoz. Sok időt és energiát tett bele a fizikális képességei fejlesztésébe, hogy minél jobb teljesítményt hozzon ki magából védekezésben. Sok mindenben kell még fejlődnie, de a jó hozzáállása segítheti az érési folyamatot.

Mándy Tibor (19 éves)

Első idényét kezdte a felnőttek között, ráadásul Lezák Áron személyében egy erős poszttárssal. Ebből adódóan kevés lehetőséghez jutott, de a szezon második felében már az edzéseken és a mérkőzéseken is egyre eredményesebben játszott. Sajnos a legjobb fellépésén, a gyöngyösi Ligakupa-mérkőzésen térdsérüléssel fejezte be az idényt. Fejlődése érdekében céltudatosabb hozzáállásra lenne szüksége, életvitelben és pluszmunkában egyaránt.

Forrás: handballeger.hu Írta: Sike Károly

Fotó: Lénárt Márton
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Kézilabda